Gymnazista Solej sa stal laureátom Ceny Andyho Warhola za rok 2005

06.05.2006 Medzilaborce

Medzilaborce 6. mája (TASR) - Najmladší slovenský autor odbornej literatúry, 19-ročný gymnazista z Medzilaboriec Peter Solej mladší sa stal 14. laureátom Cen...
Medzilaborce 6. mája (TASR) - Najmladší slovenský autor odbornej literatúry, 19-ročný gymnazista z Medzilaboriec Peter Solej mladší sa stal 14. laureátom Ceny Andyho Warhola (AW) za rok 2005.

Od európsky jedinečného medzilaboreckého Múzea a Spoločnosti AW ju Solej dostal za publikáciu Prehľad medailérskej tvorby kremnickej mincovne 1993 - 2002 a prevzal ju 5. mája.
Kniha vyšla ešte v roku 2002 pod záštitou vtedajšieho prezidenta SR Rudolfa Schustera. Ako uviedol dnes Solej pre TASR, pripravuje jej rozšírené vydanie, ktoré vyjde o jeden a pol roka.
Držiteľom Ceny AW je doteraz napríklad Warholov brat John, Filozofická fakulta Prešovskej univerzity či Pedagogická fakulta banskobystrickej Univerzity Mateja Bela.
V súčasnosti sa Peter pripravuje usilovne na maturitnú skúšku, ktorá ho čaká o dva týždne a následne na prijímacie pohovory na vysokú školu. Je rozhodnutý študovať bankovníctvo a posilniť rady slovenských bankárov.
Numizmatika je Petrovým koníčkom od jeho šiestich rokov. Najmladším autorom odbornej literatúry sa stal po tom, čo pociťoval nedostatok odbornej literatúry o slovenských platidlách a rozhodol sa napísať knihu Prehľad slovenskej meny v rokoch 1993 - 2001. Doteraz vydal už štyri odborné publikácie s numizmatickou a sakrálnou tematikou.
Popri štúdiu a písaniu kníh sa Peter Solej ml. stačí venovať aj práci v občianskom združení NAPS (Najmladší autor Peter Solej), ktoré založil v roku 2004 s cieľom podporovať tvorivé aktivity slovenskej mládeže. Najbližším podujatím OZ bude v septembri 2. ročník ekumenického koncertu sakrálnych spevov.
 

Vyberte región